Murshidul Am PAS Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata beliau akan menyerah dan bergabung dengan UMNO Sekiranya UMNO boleh membuang identiti nasionalis dan menjadikan Islam sebagai ideologi.

“Di hari yang sama UMNO berbuat demikian, saya akan bubarkan PAS pada hari yang sama dan berjuang untuk Islam bersama-sama dengan UMNO,” kata Menteri Besar Kelantan itu.

Nik Aziz telah membuat kenyataan yang sama sebelum ini, beliau menasihati pemimpin UMNO lebih baik untuk membubarkan parti mereka untuk bergabung dengan PAS, atau UMNO meninggalkan ideologi bangsa maka PAS sudah tidak ada sebarang alasan untuk meneruskan perjuangannya.

Nik Aziz berkata Namun UMNO telah terpaut berjuang untuk supremasi Melayu dan bangga dalam perkauman sempit dengan nyanyian seperti “Hidup Melayu!” (“Hidup Melayu”).

“Sehingga hari ini, tidak bersedia untuk menukar perjuangan yang berdasarkan Islam.

“Di mana semangat Islam dalam UMNO?” tanya Nik Aziz.

Nik Aziz berkata UMNO telah membingungkan masyarakat Muslim Melayu.

“Apa yang membingungkan umat Islam adalah ketika UMNO menyebut dirinya sebagai pembela Islam tetapi menolak Islam, misalnya hukum Hudud,” jelasnya.

Nik Aziz juga menyatakan bahawa tidak ada dalam perlembagaan Persekutuan yang menunjukkan bahawa Malaysia adalah “sekular”, mengulas kenyataan pakar perlembagaan Dr Aziz Bari dari Universiti Islam Antarabangsa yang menyatakan bahawa Islam adalah agama rasmi dan seharusnya dianjurkan sebagai asas untuk pentadbiran negara.

“Mengapa pemimpin UMNO meremehkan kenyataan ini?,” Katanya.

Dia mengatakan UMNO diadakan pada sekularisme, menerima Islam berdasarkan kepentingan mereka sendiri, dan mengatakan ini adalah alasan yang cukup bagi masyarakat untuk memilih keluar UMNO dalam pilihan raya akan datang.

“UMNO harus malu bahawa India [non-muslim] seperti Balasundram (dari DHPP) bersedia untuk mengadakan seminar untuk menerangkan sistem kehakiman Islam kepada mereka yang belum memahami bagaimana kewajaran undang-undang Islam.

P/S : Bersatulah demi bangsa, agama dan negara tanpa kepentingan politik masing-masing..

Advertisements