"Kita percaya, Ahmad Said mempunyai ciri-ciri kepemimpinan mulia seperti terbuka, tiada dendam dan sedia dikritik atau mendengar pandangan positif dari rakan-rakan seperjuangan. Slogan, falsafah dan prinsip ‘Merakyatkan pentadbiran dan pembangunan’ hendaknya terus dijulang dan dikotakan olehnya."

Pelantikan semula Datuk Seri Ahmad Said sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu (BPUNT) oleh Presiden Umno, Datuk Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak sebenarnya merupakan perlantikan yang mengambilkira kehendak bawahan, selaras dengan pendekatan yang sentiasa diamalkan di bawah kepemimpinan Najib.

Banyak cawangan-cawangan Umno di Terengganu sejak dua tahun yang lalu membuat usul dalam mesyuarat agung Umno cawangan masing-masing berkaitan perkara itu. Walaupun disebut di dalam usul berkenaan supaya jawatan tertinggi Umno Terengganu diserahkan kepada anak Terengganu, tetapi sebenarnya bermaksud diserahkan kepada Menteri Besar mereka sebagaimana tradisi.

Bukan hasrat mereka untuk tidak menerima Naib Presiden Umno, Datuk Sri Hishamuddin Tun Hussien, tetapi mereka merasakan imej Umno Terengganu tercalar, seolah-olahnya orang Terengganu tidak mampu mengendalikan sendiri Umno Terengganu kalau selama-lamanya demikian.

Pemimpin dan ahli Umno Terengganu seharusnya berterima kasih kepada Hishamuddin yang telah sudi menerajui seketika Umno Terengganu dan sudi pula menyerahkannya bila sudah merasakan sampai masanya berbuat demikian.

Ini adalah janji beliau sewaktu mula-mula dilantik dahulu, bahawa beliau memimpin untuk sementara waktu dan akan menyerahkan kembali kepada orang Terengganu bila tiba waktunya.

Secara hakikatnya, ahli-ahli Umno Terengganu berasa rendah diri jika berterusan Umno Terengganu dipimpin oleh bukan orang Terengganu, betapa tidak layaknya mereka untuk mengurus rumahtangga sendiri. Secara psikologinya pembangkang telah menang dalam pertarungan ini, apabila perasaan ‘rendah diri’ itu mengalir dalam diri ahl-ahli Umno.

Kalaulah tidak mampu menguruskan sendiri Umno di negeri mereka, bagaimana mungkin untuk berdepan dengan lawan?

Justeru itu, pelantikan Ahmad Said telah memulihkan semula semangat dan membuang perasaan yang dinyatakan tadi. Walaupun ada segelintir yang mungkin kurang bersetuju dengan perlantikan terbaru itu, ia adalah perkara biasa dalam kita membuat sesuatu keputusan; namun kita yakin Ahmad Said sebagai wakil rakyat yang paling senior (sejak 1990) iaitu di zaman Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad lagi, boleh menanganinya.

Pemimpin dan ahli politik yang berjiwa besar pastinya akan menerima keputusan dan ketentuan dengan reda dan positif. Kalau tidak, mereka bukanlah pemimpin yang boleh dianggap hebat; apatah lagi kalau ada sifat kecewa, dendam dan iri hati.

Sebagai Ketua Umno Bahagian Kemaman, Ahmad Said pernah mencipta rekod cemerlangan, apabila bahagian itu pernah muncul sebagai Bahagian yang paling ramai keahlian semasa kempen menambah ahli Umno dijalankan di peringkat pusat.

Beliau diharapkan dapat memacu pembangunan negeri untuk rakyat dengan lebih yakin apabila parti pemerintah negeri dan kerajaan negeri berada dalam keadaan yang seiring dan sejalan sebagaimana Perdana Menteri, Presiden Umno dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) orang yang sama.

Kita percaya, Ahmad Said mempunyai ciri-ciri kepemimpinan mulia seperti terbuka, tiada dendam dan sedia dikritik atau mendengar pandangan positif dari rakan-rakan seperjuangan. Slogan, falsafah dan prinsip ‘Merakyatkan pentadbiran dan pembangunan’ hendaknya terus dijulang dan dikotakan olehnya.

P/S : Terima kasih Najib atas lantikan semula Ahmad Said atau anak Terengganu untuk menerajui dan menakhodai Umno Terengganu.

Advertisements